Başarılı kekin sırrını bilmeyen kalmamıştır sanırım;
*** Taze ve oda sıcaklığında yumurta,
*** Sarısı ayrı beyazı ayrılıp çırpılmış yumurta...
*** Tüm sıvılar oda sıcaklığında olmalı,
*** Kabartma tozu da dahil elekten geçirilen katılar
Atladığım püf noktası var mı?
Tüm bunları öğrendik veeee
Keki kabartmayı başardık...
Ama yanlış yerden...
Sorarım a dostlar, Bu kekler neden ortadan kabarır?
Geçtiğimiz günlerde yaptığım kekin fotoğrafını instagram üzerinden paylaşmış ve konu ile ilgili yanıtlar aramıştım.
Bulabildim mi?
Bir takım edindiğim bilgiler şöyle;
- kek hamurunu ortadan dökmemek gerekirmiş. Önce kenarlardan...
İşte tamda öyle yapmıştım. Önce kenarlardan döktüm hatta ortaya hiç dökmedim.
- Kek hamurunu döktükten sonra tepsiyi bir kaç kere sallayıp içindeki hava kabarcıklarını dağıtmak gerek.
Bilinçsizce bunu da her seferinde yaparım.
- Kek kalıbının sadece altını yağlayıp unlayın, kenarlara asla yağ sürmeyin. Kek hamuru tepsi kenarına tutunarak kabarır.
Bu kez değil ama daha önceden kalıbın kenarlarını yağlamazdım ki...
- Kek kalıbı kaliteli olmalı, ısıyı eşit dağıtmalı.
Doğrudur, 3 lü set halinde 20 liralık kek kalıbından ne beklenir ki...
- Fırın da kalıp gibi önemli. Kekin pişmesi için homojen ısı oluşturabilmeli.
O kısmını bilemiyeceğim...
Siz nasıl yapıyorsunuz?
<Bu konuyu instagramda da sordum, işte yanıtları...>
Pandispanya veya kekin püf noktası Hayalimdeki Yemeklerden , annemden, teyzelerimden, instagramdaki paylaşımlardan, kısacası sağdan soldan edindiğim bilgiler...
Başarıya giden yol azimdir.Etiketler: kek, kekin kabarması için, kekin neden ortası kabarır, kekin püf noktası, mutfak işleri, pandispanyanın püf noktası, pandispanyanın sırrı